Blog

Terug
Bol.com

Wel of niet verkopen op Bol.com?

''De winkel van ons allemaal'' of te wel Bol.com. Ondernemers kunnen Bol.com inzetten als gratis extra verkoopkanaal. Die 24/7 bereikbaar is voor ruim 7 miljoen klanten in Nederland en België. Tevens verzorgt het kanaal voor de financiële afhandeling en alles omtrent de logistiek. Klinkt als muziek in de oren, niet? Is het voor jou als ondernemer zinvol om wel of niet te verkopen op Bol.com? Wij hebben een aantal voor- en nadelen op een rij gezet!

Voordelen

  1. Betrouwbaarheid
    Net begonnen met een eigen webshop? Nog geen naamsbekendheid opgebouwd? Betrouwbaarheid is een belangrijk begrip onder de consumenten. De consumenten kopen op je webshop als zij zeker weten dat zij de producten ook daadwerkelijk ontvangen. Bol.com is een verkoopkanaal die al een vertrouwensband heeft opgebouwd. Daarnaast is de shop gebruiksvriendelijk, toegankelijk en stelt deze de klant centraal. Ideaal om hiervan te kunnen profiteren, niet? 
  1. No Cure No Pay
    Een account aanmaken op Bol.com is volledig gratis. Je betaalt pas op het moment dat je een artikel hebt verkocht. Bol.com werkt met een bemiddelingsbijdrage die dus alleen in rekening wordt gebracht als er een artikel is verkocht. De bemiddelingsbijdrage bestaat uit een vast bedrag en een percentage van de verkoopprijs. De bemiddelingsbijdrage verschilt per categorie. Maar in ruil daarvoor zorgt Bol.com wel voor zoekmachineoptimalisatie, marketing, financiële afhandeling, nieuwe features, schaalvoordelen, eigen dashboard etc.
  1. Eenvoudig
    Middels API-koppelingen is het eenvoudig om je webshop te koppelen aan die van Bol.com. Handig, want zo hoeft niet elk product handmatig te worden toegevoegd. Dit scheelt veel tijd.
     
  2. Binding
    Veel ondernemers zijn bang om klanten te verliezen wanneer zij producten verkopen op Bol.com. Tenslotte heb je geen direct contact (meer) met de klant. Dit kan voelen als onmacht. Zo ontvangt bijvoorbeeld bol.com alle e-mailadressen. Waardoor het verzamelen van e-mailadressen moeilijker is. Maar ook hierover is nagedacht. Om de consumenten alsnog aan je merk te binden kan je als ondernemer flyers en kortingscodes mee laten sturen. Deze worden samen met de bestelling in het pakket of de doos naar de klant gestuurd. Dit kan er voorzorgen dat klanten bijvoorbeeld voor herhalingsaankopen direct naar de webshop gaan.

Nadelen

  1. Hevige Prijsconcurrentie
    De prijzen worden gebruikt in prijsoverzichten. Hierdoor ben je verplicht om te concurreren met de concurrenten. Bij het verkopen van een bekend merk zal je moeten vechten tegen de andere concurrerende webshops als tegen Bol.com. Maar daarentegen wordt je eigen huismerk vaak niet goed gevonden. 
     
  2. Beleid
    Om te mogen verkopen op Bol.com dien je te voldoen aan een aantal eisen. Ook niet zo gek als je profiteert van de naambekendheid van Bol.com. Zo mag je als ondernemer niet te veel retourzendingen en annuleringen ontvangen. Ook een te laag beoordelingscijfer heeft invloed op je verkooprestaties. Zo kan het zijn dat de producten die jij verkoopt niet zichtbaar zijn in de webshop voor de klanten. 

Conclusie

Wel of niet je producten verkopen op Bol.com? De voordelen wegen niet op tegen de nadelen van Bol.com Wij adviseren dan ook zeker om Bol.com als extra verkoopkanaal in te zetten. Maar dan wel met de juiste strategie! 

 

 

 

 

  • Door FirstFocus
  • Gepost op 28 Jan, 2019

Wil je weten waar je jouw business nog kunt verbeteren? Vraag direct een vrijblijvende scan aan!