Blog

Terug
mobile-contact

We roepen het nog maar eens. Mobile first!

Het kan je vast niet zijn ontgaan; halverwege februari heeft Google de tekstadvertenties aan de rechterzijde van de zoekpagina verwijderd. Wat betekent dit voor jouw adwords campagnes? En welke gevolgen heeft dit voor je SEO? Wij leggen het je kort uit.

Wijzigingen

Vrijdag 19 februari verwijderde Google zonder aankondiging vooraf, plots de tekstadvertenties aan de rechterzijde van de pagina. In plaats daarvan worden er nu vier advertenties bovenaan en drie onderaan de organische zoekresultaten getoond. Wat zijn de concrete wijzigingen?

  • Het totaal aantal advertenties op de eerste SERP wordt minder; van maximaal 11 advertenties zijn dit er nu maximaal zeven.
  • Er zijn twee uitzonderingen voor advertenties in de rechterkolom; de Google Shopping campagnes en de advertenties in het 'knowledge panel'
  • De lay out van de zoekresultaten wordt voor desktop en mobile gelijk getrokken

Waarom deze verandering, Google?

Onze SEO guru Menno Flikkema riep dit twee jaar geleden al; mobile first! Het gebruik van mobiel internet neemt al jaren toe. Naar verwachting zal het aantal mobiele zoekopdrachten alleen nog maar verder stijgen. Wij van FirstFocus zijn er dan ook van overtuigd dat het gelijktrekken van de weergave van zoekresultaten voor cross devices dé reden is geweest voor het verwijderen van de advertenties in de rechterkolom.

Google zelf geeft in een reactie aan dat er al langere tijd getest werd met deze indeling. Volgens Google levert deze nieuwe lay-out relevantere resultaten op voor de bezoekers én verhoogt het de prestaties van adverteerders. Overigens neemt het aandeel advertenties boven de organische resultaten binnen Google met de jaren toe.
 

google-result-page-door-de-jaren-heen

Voordelen

De wijziging in lay-out kan een aantal voordelen hebben:

  • Het biedt kansen voor Google Shopping Campagnes omdat deze nu meer opvallen.
  • Het is nu mogelijk om bij alle advertenties extenties te tonen wat ten goede kan komen voor de CTR van je advertenties.
  • De bovenste vier top advertenties lijken nu meer op organische zoekresultaten. Ook dit kan een positief effect hebben op het doorklikratio.
  • Het biedt kansen voor je SEO. Omdat er steeds meer mensen mobile internet gebruiken, wordt de groep mensen die gewend is om 'te vegen' ook groter. Met één veeg zit je al direct bijna onderaan de pagina, daar waar nu de organische resultaten getoond worden.

Nadelen

Minder advertenties, hetzelfde aantal adverteerders. Een logisch gevolg lijkt dat de CPC's zullen gaan stijgen. De advertenties die eerder op plaats vier, vijf of zes stonden en dus in de rechterkolom werden getoond, verschuiven nu naar de toppositie óf de posities onderaan de zoekresultaten. Je zult dus hoogstwaarschijnlijk een hogere CPC gaan betalen voor een toppositie bovenaan de zoekresultatenpagina.

Wat betekent dit voor SEO?

Waar bijna iedereen het heeft over de nadelige gevolgen voor je SEO, denken wij dat dit allemaal wel meevalt en dat het voor de resultaten 5 t/m 10 juist positief uit kan pakken.
De advertentieruimte bovenaan de pagina wordt dusdanig vergroot dat een gebruiker zal moeten scrollen om bij het organische resultaat terecht te komen. Het aantal getoonde zoekresultaten is afhankelijk van de resolutie van een beeldscherm. Bij de meest voorkomende resolutie (1366 x 768 pixels) wordt er slechts één organisch zoekresultaat boven 'de vouw' getoond. Dit lijkt wellicht nadelig, maar vanwege de opmars van het gebruik van mobile internet, is men tegenwoordig steeds meer gewend om te vegen i.p.v. te scrollen. Met één veeg, bevindt je je vaak al meteen onder de vouw van de pagina. Juist! Precies daar waar de organische zoekresultaten zich bevinden!

En nu?

Wat de wijzigingen precies gaan betekenen voor de biedingen van adwords campagnes moet nog blijken. Wij zijn erg benieuwd!
Hierbij vast enkele tips om te blijven scoren met Adwords:

  • Voeg de kolommen 'geschat bod voor bovenaan de pagina' en 'geschat bod voor de eerste positie' toe in je Dashboard.
  • Steek tijd en energie in het verbeteren van je kwaliteitsscore
  • Start of optimaliseer je Google Shopping campagnes
  • Analyseer en verbeter je zoekwoordenstrategie

Heb je hierbij hulp nodig? Of wil je sparren over de verandering van Google? Neem gerust contact met ons op!

 

  • Door Evelien
  • Gepost op 18 Mar, 2016

Wil je weten waar je jouw business nog kunt verbeteren? Vraag direct een vrijblijvende scan aan!